zebra hartmanna

Equus zebra hartmannae

biały pasek

Status wg IUCN Red List

narażony na wyginięcie
zebra hartmanna

Czy wiesz, że....

Czy zebra jest biała w czarne pasy czy odwrotnie? Patrząc na białe brzuchy zebr górskich i Grevy’ego, można sądzić, że na białym tle pojawiły się kontrastowe pasy. Jednak płód zebry jest z początku czarny! Jasne obszary na ciele zebry powstały prawdopodobnie jako adaptacja do gorącego klimatu.

Jak wygląda zebra hartmanna?

Zebra Hartmanna jest podgatunkiem zebry górskiej (Equus zebra). Osiąga masę ciała do 343 kg.

Czarne pasy na tułowiu są pionowe i węższe niż na zadzie i udach, gdzie układają się poziomo. Pasy nie ciągną się dalej na brzuch. Spód ciała jest biały. Wzdłuż środkowej linii ogona przebiega ciemny pasek. Na zadzie widać charakterystyczny dla tego podgatunku zebry, wzór utworzony przez szereg poprzecznych pasków. Paski na głowie są najwęższe. Cechą charakterystyczną jest luźny fałd na podgardlu. 

Zebra Hartmanna potrafi wspinać się po górskich, stromych zboczach. Jej kopyta są twardsze i bardziej spiczaste w porównaniu do innych koniowatych. Widzi dobrze zarówno w dzień jak i nocą. Ma również doskonały słuch, a także czuły zmysł smaku.

Gdzie występuje zebra hartmanna?

Zebra Hartmanna występuje na terenach Namibii, Angoli i RPA. Spotykana jest do 2000 m n.p.m., ale zimą przenosi się na niższe wzniesienia.

Siedlisko w RPA zapewnia dość regularne opady i dostęp do pożywienia. Natomiast w Namibii zebry występują na suchym obszarach górskich w strefie przejściowej na skraju pustyni Namib. Na tym terenie dostęp do wód powierzchniowych jest niejednolity. Zwierzęta wędrują między górami a piaszczystymi równinami w poszukiwaniu obszarów trawiastych oraz wody. Ze względu na fakt, że ludzie zainstalowali sztuczne źródła wody na innych terenach, zebra górska rozszerzyła swój zasięg występowania o nowe, czasem nizinne obszary.

Obszary górskie są wykorzystywane jako schronieni, szczególnie na terenach gdzie się na nie poluje. Jeśli czuje się zagrożona, odpoczywa na dużych wysokościach, a nocą schodzi, aby żerować. 

do 0 kg

masa ciała

do 0 cm

długość całkowita

0

średnia liczba potomstwa

do 0 lat

długość życia w naturze

Jak zachowuje się zebra hartmanna?

Zebra Hartmanna z reguły żyje w małych grupach o charakterze haremów, składających się z jednego ogiera oraz 1-3 klaczy i ich potomstwa. 

Ogier dominuje, broni i prowadzi stado. Wraz z nadejściem zimy stada potrafią wędrować nawet do 20 km, aby znaleźć źródło wody. 

Czym żywi się zebra hartmanna?

Zebra Hartmanna żywi się pokarmem roślinnym, głównie trawami, a także korą, liśćmi, pędami drzew i krzewów.

Zagrożenia i ochrona zebry hartmanna

Zagrożeniem dla zebry Hartmanna są przede wszystkim susze, szczególnie takie jakie miały miejsce na początku lat 80-tych. Uważa się, że z tego względu obecna populacja jest bardziej narażona na wyginięcie, niż mogłoby się wydawać na podstawie jej liczebności.

Podgatunek ten znajduje się w załączniku II CITES.

Jak ZOO Wrocław pomaga zebrze hartmanna?

Misją ZOO Wrocław jest prowadzenie działań edukacyjnych i ochrona zagrożonych gatunków. Zebra hartmanna objęta jest Europejskim Programem Ochrony Zwierząt (EEP, ang. European Endangered Species Programme), którego celem jest hodowla gatunków zagrożonych wyginięciem.

 

Odwiedzając wrocławskie zoo, a zwłaszcza wybierając bilet wstępu „ZOO NA RATUNEK”, zwiedzający pomagają ocalić liczne gatunki zwierząt.

przyłącz się do nas

Pomóż nam chronić ginące gatunki. Fundacja ZOO Wrocław DODO realizuje ponad 30 projektów ochroniarskich na świecie.

Przekaż swój 1% na lemury katta.

KRS 0000623492

lemur katta