Gwanako

Lama guanicoe

 

biały pasek

Status wg IUCN Red List

vulnerable vu
gwanako

Czy wiesz, że....

Należy do rodziny wielbłądowatych.

Jak wygląda?

Długość ciała wynosi od 153 do 200 cm, wysokość w kłębie od 90 do 125 cm. Gwanako ma długą, płową sierść na grzbiecie i bokach, krótszą, jaśniejszą na brzuchu. Kończyny jej są smukłe, szyja długa, cienka, ogon bardzo krótki o długości ok. 24 cm, zaokrąglony i puszysty. Masa ciała wynosi od 80 do 120 kg.

Gdzie występuje?

Podobnie jak wikunia, występuje na rozległych przestrzeniach. Zwierzę to zamieszkuje zazwyczaj suche tereny, szczególnie w pobliżu zwrotnika na południe od równiny Gran Chaco gdzie przebywają na wysokości do 4 tys. m n.p.m.

Dawniej gwanako andyjskie występowało również na sawannach i półpustynnych terenach Patagonii i Ziemi Ognistej, obecnie prawie całkowicie zniknęło z tych obszarów, pojawiając się tylko lokalnie wysoko w Andach od południowego Peru do Ziemi Ognistej.

0 cm

wysokość w kłębie

do 0 cm

długość całkowita

0 dni

ciąża

ok. 0 cm

długość ogona

Jak zachowuje się gwanako?

Żyje w małych grupach (do 20 osobników) pod opieką samca, który szczególnie wytrwale zwalcza rywali. W okresie zimowym schodzą z gór w poszukiwaniu pożywienia. W sytuacjach zagrożenia ostrzegają siebie nawzajem wysokim, głośnym beczeniem, po czym ratują się ucieczką biegnąc z prędkością nawet 55 km na godzinę, często po stromym i kamienistym terenie.

Choć potrafi doskonale pływać, to woda nie jest jego ulubionym żywiołem. Część populacji przystosowała się do życia w skrajnie trudnych warunkach – np. na pustyni Atakama w północnym Chile, gdzie miejscami deszcz nie padał od 50 lat! Może tam przetrwać dzięki tzw. „oazom mgły” (lomos), czyli przemieszczającym się chmurom wilgoci, które zapewniają utrzymywanie się roślinności w tak surowych warunkach i dostarczają gwanako pokarm oraz wodę. Naturalnym jego wrogiem jest puma i lis andyjski. Poza ucieczką gwanako posiada jeszcze jedną broń przeciwko atakowi drapieżników – grubą skórę na szyi, która to część ciała jest najczęściej atakowaną.

Ruja występuje w sierpniu i wrześniu. Po 320-dniowej ciąży rodzi się jedno, dobrze rozwinięte młode, które już po 30 minutach chodzi za matką. Matka nie uwalnia młodego z błon płodowych i nie wylizuje go. Okres karmienia mlekiem trwa do 4 miesięcy, ale młode gwanako pozostaje w sąsiedztwie matki do jednego roku. Gwanako żyje około 20 lat.

Czym żywi się gwanako?

Rośliny trawiaste, krzewy i porosty.

Zagrożenia i ochrona gwanako

Tubylcy od dawna wykorzystywali gwanako głównie jako dostarczyciela wełny. Co kilka lat organizowano odłowy tych zwierząt i strzyżenie ich runa, a następnie wypuszczano je z powrotem, aby za 3-4 lata zabieg ten powtórzyć. Zwierzę to jest często spotykane w ogrodach zoologicznych, gdzie regularnie daje przychówki.

Zagrożeniami może być jednak działalność człowieka na terenach dziko żyjących gwanako tj. rozrastające się tereny pod wypas zwierząt hodowlanych, przełowienie i inne.

Jak ZOO Wrocław pomaga gwanako?

W zoo we Wrocławiu prowadzona jest hodowla i edukacja na temat tego gatunku.

przyłącz się do nas

Pomóż nam chronić ginące gatunki. Fundacja ZOO Wrocław DODO realizuje ponad 30 projektów ochroniarskich na świecie.

Przekaż swój 1% na lemury katta.

KRS 0000623492

lemur katta