Kolejne dzioborożce palawańskie w ZOO Wrocław

W Zoo Wrocław przyszły na świat dzioborożce palawańskie, bardzo rzadkie ptaki z Filipin. Kamera obserwująca gniazdo 24 godziny na dobę uwieczniła cztery jaja, z których na razie wykluły się dwa pisklęta. Musimy poczekać, by dowiedzieć się, ile piskląt ostatecznie zostanie odchowanych z sukcesem. ZOO Wrocław jest jedynym ogrodem zoologicznym na świecie, któremu udało się rozmnożyć ten gatunek. Pierwsze dzioborożce przyszły u nas na świat w 2017 roku i od tego czasu prowadzą lęgi regularnie. Wiele dzioborożców palawańskich w ogrodach zoologicznych w Europie pochodzi z Wrocławia.

Dzioborożce palawańskie to bardzo ciekawy gatunek. Samica przygotowując się do złożenia jaj… „zamurowuje się” w gnieździe. Otwór wlotowy do dziupli jest stopniowo zalepiany, aż zostaje niewielka szpara, przez którą samiec dostarcza pożywienie. Samica opiekuje się młodymi, a poza tym… właściwie się nudzi. Nie może wylecieć na żer ani skorzystać z żadnych „rozrywek”. Specyficzne zachowania lęgowe dzioborożców są jednym z wielu powodów, dla których ten gatunek jest tak słabo poznany w naturze. 

Dzioborożce palawańskie

Dzioborożce palawańskie znowu w ZOO Wrocław

Ptaki te są jednymi z najrzadszych na świecie, do czego przyczynia się głównie człowiek. Wylesianie, kłusownictwo i zanikanie naturalnych siedlisk na filipińskiej wyspie Palawan powodują, że dzioborożców jest coraz mniej. Są także dość słabo opisanym gatunkiem, a ten stan rzeczy zmienia ZOO Wrocław. Dzięki wieloletniej obserwacji dzioborożców, także między innymi za pomocą kamery umieszczonej w gnieździe, udało się nam poznać ich zwyczaje.

Kamera musiała zostać zamontowana przed sezonem lęgowym. Interesujące u dzioborożców palawańskich jest bowiem składanie jaj w niemal szczelnym gnieździe, którego otwór samica zalepia. Ale to nie koniec ciekawostek. 

Samica składa jaja co jakiś czas, a młode klują się asynchronicznie, więc są w różnym wieku, a między pierwszym a ostatnim różnica może być spora. Czas inkubacji to ok 28-32 dni. Liczba piskląt może determinować czas opuszczenia gniazda: dzieje się to szybciej, jeśli młodych jest więcej i jest im ciasno. Miejsca do rozwoju jest niewiele, gdyż pisklę po wyrośnięciu osiąga niemalże rozmiary matki. Gdy pisklęta są odchowane, zalepiony otwór jest przez ptaki poszerzany, wręcz wykuwany przez nie siłą za pomocą dziobów, a młode wychodzą z gniazda.

Dzioborożce palawańskie żywią się różnym rodzajem pokarmu, głównie owocami. Nie pogardzą jednak także drobnymi kręgowcami i bezkręgowcami.  

Film z gniazda dzioborożców palawańskich

Ochrona dzioborożców palawańskich

Dzioborożce palawańskie nie mają szans na przetrwanie w środowisku naturalnym. Od 2012 roku ich hodowla zachowawcza jest prowadzona w ogrodach zoologicznych w Pilznie (Republika Czeska) Atenach  (Grecja) i w naszym wrocławskim ZOO. Dzięki takim działaniom ocalenie tego gatunku jest możliwe, co pokazuje rolę współczesnych ogrodów zoologicznych w ochronie gatunkowej. Warto dodać że nasza Fundacja ZOO Wrocław DODO współpracując z Fundacją Katala, która m.in prowadzi obserwacje dzioborożców palawańskich, przyczyniła się także do ochrony tego gatunku w naturze. 

Wesprzyj: Projekty Fundacji ZOO Wrocław DODO

Zobacz: Nabór na stanowisko młodszy opiekun zwierząt w wydziale ptaków

Dzioborożce palawańskie
Dzioborożce palawańskie

przyłącz się do nas

Pomóż nam chronić ginące gatunki. Fundacja ZOO Wrocław DODO realizuje ponad 30 projektów ochroniarskich na świecie.

Przekaż swój 1% na lemury katta.

KRS 0000623492

lemur katta