gibon czapnik

Hylobates pileatus

biały pasek

Status wg IUCN Red List

zagrożony wyginięciem
gibon czapnik

Czy wiesz, że....

W przeciągu 50 lat populacja tego gatunku zmalała o ponad 50% w wyniku utraty siedlisk i polowań.

Jak wygląda gibon czapnik?

Gibon czapnik charakteryzuje się występującym dymorfizmem płciowym w ubarwieniu sierści: samce są czysto czarne, podczas gdy samice są biało-szare z czarnym tylko brzuchem i głową. Białe i często kudłate włosy wokół głowy są wspólne dla obu płci.

Gdzie występuje gibon czapnik?

Gibon czapnik występuje we wschodniej Tajlandii, zachodniej Kambodży i południowo-zachodniej części Laosu.

ok. 0 kg

masa ciała

do 0 lat

długość życia w naturze

do 0 m

wysokość zasięgu

0

średnia liczba potomstwa

Jak zachowuje się gibon czapnik?

Sposób w jaki zachowuje się gibon czapnik jest zbliżony do innych gibonów. Prowadzi dzienny i nadrzewny tryb życia. Tworzy monogamiczne pary. Porusza się między drzewami za pomocą brachiacji tj. na przemiennie przy użyciu przednich kończyn, tylne swobodnie zwisają. Zwyczaje z rozmnażaniem nie są bardzo dobrze poznane, ale przypuszcza się, że są zbliżone do innych gibonów.

Najbardziej charakterystycznym u gibonów jest ich śpiew. Pary zaznaczają swoje terytorium głośną wokalizacją. Z obserwacji wynika, że to samica zachęca krótkimi pohukiwaniem samca do śpiewu po czym obydwie płcie można usłyszeć w promieniu kilku kilometrów. Ciąża trwa mniej więcej siedem miesięcy, a młode osiągają dojrzałość płciową w wieku 5 do 8 lat. Małpy te żyją do 40 lat. Zwykle przebywają w górnym piętrze korony drzew i tylko wyjątkowo schodzą na ziemię.

Czym żywi się gibon czapnik?

Zjada głównie owoce, liście, kwiaty i małe zwierzęta.

Zagrożenia i ochrona gibona czapnika

Gatunek ten jest zagrożony z powodu polowań, poważną fragmentację i degradację siedlisk. W Tajlandii wszystkie populacje znajdują się obecnie na obszarach chronionych, a era wyrębu i upraw rolniczych w większości dobiegła końca. Niemniej jednak we wschodnim parku Khao Yai i innych głównych obszarach chronionych doszło do poważnych zmian w populacji, a polowania są nadal niekontrolowane.

W Kambodży niszczenie siedlisk jest bardziej bezpośrednim zagrożeniem niż kłusownictwo, zwłaszcza na odległych obszarach. Większość populacji nie jest jeszcze zabezpieczona na obszarach chronionych, a główne zagrożenia to utrata siedlisk w wyniku wyrębu, nasilenia rolnictwa, rozwoju hydroelektrowni i nowych osiedli ludzkich.

Jak ZOO Wrocław pomaga gibonowi czapnikowi?

Gatunek ten jest poważnie zagrożony wyginięciem i objęty europejskim programem hodowlanym EEP. ZOO Wrocław prowadzi hodowlę tego gatunku.

przyłącz się do nas

Pomóż nam chronić ginące gatunki. Fundacja ZOO Wrocław DODO realizuje ponad 30 projektów ochroniarskich na świecie.

Przekaż swój 1% na lemury katta.

KRS 0000623492

lemur katta