uistiti białoucha

Callithrix jacchus

Status wg IUCN Red List

uistiti białoucha

Czy wiesz, że....

Uistiti posiada morfologiczne i behawioralne przystosowania do żłobienia pni drzew, gałęzi i pnączy niektórych gatunków w celu stymulowania wypływu żywicy, którą się żywią.

Jak wygląda uistiti białoucha?

Okrywa włosowa gęsta, pstra, barwy od jasnoszarej i jasnobrązowej aż do prawie czarnej. Część twarzowa głowy naga, na uszach białe, wachlarzowato ułożone kępki włosów. Kończyny tylne dłuższe. Ogon długi, puszysty, niechwytny, szaropopielaty z poprzecznymi białawymi pręgami. Długość ciała 16-24 cm, długość ogona 24-38 cm. Masa ciała 230—450 g.

Gdzie występuje uistiti białoucha?

Występuje obecnie głównie we wschodniej i środkowej Brazylii, zamieszkuje lasy deszczowe i zadrzewione sawanny. Można ją też spotkać na plantacjach oraz w ogrodach i parkach.

140 dni

ciąża

do 1

liczba w miocie

0 miesięcy

okres laktacji

230 g

masa ciała

Jak zachowuje się uistiti białoucha?

Prowadzi nadrzewny tryb życia. porusza się po gałęziach na czterech kończynach, dobrze skacze. Aktywna w ciągu dnia

Żyje w grupach rodzinnych, liczących 3—8 osobników, którym przewodzi dorosły samiec. Gatunek monogamiczny, poliestralny. Ciąża trwa około 140–150 dni. Samica rodzi zwykle 2 (1-3) młode, które pomaga jej wychowywać samiec. Okres laktacji trwa 6 miesięcy. Wiek dojrzałości płciowej osiąga po 14 miesiącach życia. Żyje około 10-12 lat.

Czym żywi się uistiti białoucha?

Uistiti białoucha jest głównie owadożerna, zjada jednak również inne drobne zwierzęta np. pająki, ślimaki, jaszczurki, małe ptaki i jaja oraz pokarm roślinny, zwłaszcza owoce, kwiaty, nektar i soki z drzew.

Zagrożenia i ochrona uistiti białouchej

Gatunek zagrożony wyginięciem wskutek niszczenia lasów i wyłapywania go w dużych ilościach dla eksportu za granicę.

Jak ZOO Wrocław pomaga uistiti białouchej?

W zoo we Wrocławiu prowadzona jest hodowla zachowawcza tego gatunku.

przyłącz się do nas

Pomóż nam chronić ginące gatunki. Fundacja ZOO Wrocław DODO realizuje ponad 30 projektów ochroniarskich na świecie.

Przekaż swój 1% na lemury katta.

KRS 0000623492

lemur katta