Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.

Witamy na stronie Wrocławskiego Zoo!

Godziny otwarciaKUP BILET Language:
Odwiedź:

Światowa sensacja - urodził się mrównik

2017-02-16
Światowa sensacja - urodził się mrównik

Spośród 1 000 ogrodów zoologicznych tworzących ZIMS, mrówniki hoduje zaledwie 39. Mieszka w nich 29 samców i 51 samic, które w zeszłym roku wydały na świat zaledwie 9 młodych. Jest to trudny w hodowli gatunek, dlatego narodziny we wrocławskim zoo to wyjątkowe na skalę światową wydarzenie zoologiczne. Jednak nie tylko to stanowi o jego niecodzienności…

Mały mrównik przyszedł na świat 2 lutego 2017 ok. godziny 23. Poród był bardzo długi i trudny, w efekcie czego nowonarodzony mrównik nie oddychał. Opiekun, kierownik sekcji małych ssaków Andrzej Miozga, podjął reanimację, która trwała niemal 60 minut! Udało się i maluch przeżył. Jednak matka, zbyt wyczerpana porodem, nie przyjęła maleństwa, więc pozostało ono pod opieką pana Andrzeja. Przy maluchu zawsze musi ktoś być, aby go obserwować, karmić co  dwie godziny i zmieniać podkład, zapewniając  suche i ciepłe warunki. W chwili narodzin ważył 1,7 kg, jego ciało mierzyło 30 cm,  ogon 20 cm, jego ryjek miał długość 5 cm, a język i uszy po 10  cm. Jest oczkiem w głowie swoich opiekunów i już zyskał miano mega słodziaka.

Rodzice wrocławskiego cudu to LOTTE z Frankfurtu (ur.2012)  i TANU z Tanzanii (ur.2008).

DODATKOWE INFORMACJE

Na Czerwonej Liście umieszczono pond 250 gatunków zwierząt zamieszkujących Afrykę, z których 25 posiada status bezpośrednio zagrożonych wyginięciem. Wśród nich są okapi, manaty afrykańskie, fenki czy wymarłe w naturze oryksy szablorogie. 200 gatunków określonych jako „najmniejszej troski” to gatunki których liczebność populacji na dzień dzisiejszy nie wzbudza niepokoju, ale większości liczebność niepokojąco szybko spada. To właśnie w tej grupie znajdują mrówniki (Orycteropus afer). Co zatem w nich jest takiego niezwykłego?

Mrówniki zaliczane są do tzw. afroterów (Afrotheria), łączących trąbowce (słonie), brzegowce (manaty i diugonie i syreny), góralki, ryjkonosowe (ryjoskoczki, ryjkonosy i sorkonosy) i afrosorkowce (tenrekowate i złotokrety) i właśnie rurkozębne (zalicza się tu wyłącznie mrównik). W konsekwencji nie mają one „kuzynów genetycznych” jakimi dla człowieka są szympansy. Można wręcz powiedzieć, że są to żywe skamieliny, bo pierwsi przedstawiciele tej grupy pojawiają się w zapisie kopalnym sprzed 110 – 100 mln lat.

Prowadzą nocny tryb życia, więc nie dziwi, że mają kiepski wzrok, ale doskonały słuch i węch. Są „kopaczami” budując nory pod postacią  korytarza z licznymi odnogami, komorami i z kilkoma wyjściami. Wykopanie takiej „rezydencji” nie stanowi dla nich dużego problemu. Dzięki umięśnionym nogom i masywnym pazurom kopią szybciej niż kilku mężczyzn zaopatrzonych w łopaty! Duże pazury umożliwiają nie tylko utworzenie kryjówki. Są również znakomitym narzędziem do włamywania się do termitier, gdzie mrówniki znajdują swoje pożywienie – termity albo podziemne mrówki.

Badaczy zadziwił to rytuał, jaki mrówniki wykonują przed nocnym wyjściem na żer. Obejmuje on kilka faz, zaczyna się od wychylenia się z nory, by wsłuchać się w otoczenie, kolejna to wybieganie z nory, kilkakrotny podskok, ponownie rozglądanie się, znów podskakiwanie, a dopiero wówczas wyruszenie  na poszukiwanie termitier. Wygląda to trochę jak prowokowanie potencjalnego wroga, który mógłby czatować na mrównika.

Choć gatunek znany jest od XVIII wieku, nie jest często spotykany w ogrodach zoologicznych. Powodem są między innymi specyficzne warunki życia, które trzeba im zapewnić.

O MRÓWNIKACH

  1. Nazwa: mrównik (łac. Orycteropus afer, ang. Aardvark, Antbear)
  2. Długość życia: 18 lat (w naturze)
  3. Masa: 50 - 82 kg
  4. Długość ciała: 109 – 135 cm plus ogon: 53 – 66 cm.
  5. Długość języka: 30.5 cm
  6. Środowisko życia: sawanna, lasy deszczowe, zarośla; unika kamienistego podłoża.
  7. Dieta: termity i mrówki
  8. Zasięg występowania: Afryka, na południe od Sahary (= Afryka subsaharyjska), od sawanny po tropikalne lasy deszczowe - wszędzie tam, gdzie znajdzie źródło pożywienia i podłoże, w którym da się kopać. Bywa nazywany „świnią ziemną” ze względu na ryjkowaty koniec pyska.
  9. Rozmnażanie: Po ciąży trwającej 7–9 miesięcy samica rodzi 1 lub 2 młode. Waży około 2 kg, jest nagie i nieporadne.
  10. Zagrożenia: Szeroki zasięg występowania sprawia, że gatunek nie jest zagrożony nagłym wymarciem. W wielu rejonach Afryki poluje się na mrówniki dla ich mięsa i skór. Pazury i zęby przerabiane są na biżuterię i amulety.  Siedliska mrównika są przekształcane pod uprawy, gdzie traktowany jest jako szkodnik. Z drugiej strony tam, gdzie rolnicy pozbyli się mrówników, rozwój populacji termitów negatywnie wpływa na plony.

Międzynarodowy System Informacji o Gatunkach Species 360 został utworzony w 1973 roku. Jest to organizacja non profit zrzeszająca niemal 1 000 instytucji typu ogrody zoologiczne i oceanaria z ponad 90 krajów na 6 kontynentach. Zarządza nią międzynarodowa rada powiernicza, której członkowie wybierani są spośród wszystkich członków organizacji. System informacji o gatunkach (dziś nazywany ZIMS - Zoological Information Management System – System Zarządzania Informacją Zoologiczną) tworzą standaryzowane, szczegółowe dane dotyczące ponad 6 800 000 zwierząt okazowych należących do 21 000 gatunków. W ciągu 42 lat istnienia międzynarodowa społeczność stworzyła unikalną skarbnicę wiedzy i archiwum liczącą na dzień dzisiejszy aż 167 000 000 rekordów! W praktyce stanowi niezwykle wartościową bazę danych umożliwiającą prowadzenie dokumentacji hodowlanej, która bezpośrednio przekłada się na ochronę zagrożonych gatunków zwierząt. Co ważne baza prowadzona jest z uwzględnieniem międzynarodowych przepisów jak Konwencja o Międzynarodowym Handlu Zagrożonymi Gatunkami Dzikiej Fauny i Flory (CITES) i narodowymi organizacjami na całym świecie.

Partnerzy

Bootstrap Slider